In graf B117 rusten Teunis Boot en Grietje Prins. Teunis werd geboren op 1 september 1850 in Wormerveer en trouwde in 1877 met Grietje Prins, die op 24 februari 1856 in Graft ter wereld kwam. In 1882 verhuisden ze naar de Neckerstraat in Purmerend, waar Teunis een smederij begon aan de Wagenbeurs 1, nabij de Beemsterbrug. De firma Boot verzorgde in die tijd voor veel jaren het onderhoud aan deze brug.

Purmerender courant

In 1903 droeg Teunis Boot de smederij over aan zijn zonen, Jacob (geboren op 27 augustus 1878) en Teunis (geboren op 10 mei 1880). Vanaf dat moment heette de smederij “Gebroeders Boot”.     

Links ziet u Teunis Boot en daarnaast Jacob Boot

Teun Boot

Naast hun werk in de smederij was de familie Boot zeer actief in verschillende sportverenigingen. Ze waren onder andere lid van gymnastiekvereniging Volharding, korfbalvereniging BEP, en ze blonken ook uit in de schaatssport. Teun Boot, de kleinzoon van Teunis en Grietje, vertegenwoordigde Nederland zelfs in Davos, op een van de snelste banen van Europa.

Teun Boot verwierf landelijke bekendheid door zijn sportprestaties, vooral als hardrijschaatser op Europees niveau. Op een foto uit circa 1920 is hij te zien op rollerskates. Deze beroemde rollerskates worden tentoongesteld in het schaatsmuseum van Hindeloopen.

De rollerskates van Teun Boot

Dit graf is geadopteerd!

Wilt u ons steunen en een graf adopteren? Dit graf is al door iemand geadopteerd, maar er zijn nog vele andere graven beschikbaar. Kijk voor meer informatie op de website bij graf adopteren of /en vraag het aan één van de vrijwilligers (Ellen, Paula of René).

Bronnen: “Purmerend in het verleden,” “Purmerend terug in de tijd,” diverse artikelen in de Purmerender Courant en artikelen op de website van de VHP.