Op vrijdag 3 oktober 17:00 wordt door wethouder Hans Krieger de tentoonstelling De Mummie van Purmerend, 350 jaar oude Begraafplaats aan de Nieuwstraat geopend. Deze expositie, in het Purmerends Museum aan de Kaasmarkt in Purmerend, loopt tot 22 februari 2015.

 

De Oude Begraafplaats ligt, verscholen tussen hoge bomen, aan het einde van de Nieuwstraat, aan wat vroeger het Oosterblock heette. Het is een oase van rust in de drukke binnenstad van Purmerend.

 

De stichtingsdatum van deze dodenakker is 21 augustus 1664. Op deze dag hebben de toenmalige bestuurders van Purmerend toestemming gegeven om hier een dodenakker te situeren. Op dat moment was dat, na de kerk op de kaasmarkt, de tweede locatie waar Purmerenders in de 17e eeuw hun laatste rustplaats vonden. Het kerkhof van het Ursulaklooster, ook in het centrum, werd toen niet meer gebruikt.

 

De 17e eeuw was de periode waarin de ons omringende polders, Beemster, Wormer en Purmer werden drooggelegd. Purmerend en de Purmerender markt groeide. Het stadbestuur kreeg toestemming van de staten van Holland om het gebied tussen de Where, Looiersplein, Nieuwstraat en Plantsoengracht uit te breiden. Deze uitbreiding ging ook gepaard met een herinrichting van de Kaasmarkt. Door deze herinrichting was er geen plek meer voor uitbreiding van het kerkhof ten zuiden van de kerk. Er moest een andere plek gevonden worden voor het begraven van de Purmerenders.

En deze werd gevonden aan het Oosterblock, thans hoek Nieuwstraat en Plantsoengracht.

 

Vele Purmerenders hebben tot aan 1960 hier hun laatste rustplaats gevonden. De expositie vertelt in film en foto’s de geschiedenis van deze historische plek en de verhalen achter een aantal monumenten met hun bewoners. Ook worden er tal van voorwerpen en informatie getoond die op een of andere manier verbonden zijn met begraven en de oude begraafplaats. Luister op deze expositie ook naar het verhaal van Huig Blokker, de eerste en waarschijnlijk enige mummie van Purmerend.

 

Al deze informatie is bijeengebracht door de vrijwilligers van de Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats Purmerend. Deze stichting is in 2013 opgericht door Alex Vallentgoed en Jan Kramer. Zij verrichten sinds 2000 onderzoek naar dit monument en haar bewoners en zetten zich samen met een aantal vrijwilligers in voor het behoud van deze historische dodenakker.