06-12-2023

“Omdat ieder kaartje een verhaal vertelt”

Ieder jaar op de 2e zondag in december is er sinds 1997 wereldlichtjesdag. Wereldwijd komen mensen bij elkaar om overleden kinderen te herdenken en steken zij om 19.00 uur een kaarsje aan. Door de verschillende tijdzones in de wereld ontstaat hierdoor een golf van licht, zodat de wereld een beetje lichter wordt voor de mensen die hun kind hebben verloren en daarbij mogen beseffen dat zij niet alleen zijn met hun verdriet.

Dit jaar zijn we niet in de gelegenheid om op zondagavond de kaarsjes aan te steken. Om deze 150 overleden kinderen niet te vergeten kunt u de slinger met hun namen lezen op de oude begraafplaats te Purmerend. Hiervoor doen we zaterdag 9 en zondag 10 december 2023 de poort open van 14:00 tot 20:00 uur. 

Iedereen die een kind wil herdenken, hoe lang of kort ook geleden, jong of oud, is welkom!

19-11-2022

Verrassingen onder de grond

Op een deel van de begraafplaats, direct links van de ingangspoort, staan niet overal grafstenen. Terwijl er waarschijnlijk wel mensen zijn begraven. Wij willen heel graag weten of dat inderdaad zo is en hoeveel mensen daar liggen het liefst zelfs van meerdere lagen. Misschien zijn er nog wel andere verrassende zaken in dat deel.

Volgens het begraafregister ligt in dit deel van de begraafplaats het kinderveld (zie foto).  Hier liggen veel kinderen begraven niet alleen jong gestorven kinderen maar waarschijnlijk  ook veel levenloze kinderen. Er zijn echter geen grafstenen die dit bevestigen. Het was in die tijd ook niet gewoon om in zo’n geval een grafsteen te plaatsen.  

 

Hoewel er van de stoffelijke resten zelf niet veel meer over hoeft te zijn, zeker als het ging om een heel jong kind, zal de aarde verstoringen laten zien op die plek. Deze verstoringen kun je zien door het uitvoeren van een geofysisch grondonderzoek. Met dit onderzoek kun je onder de grond kijken zonder de grond echt open te halen. Met  geofysisch grondonderzoek maak je gebruik van een zogenaamde grondradar deze stuurt signalen de grond in en meet hoeveel van het signaal reflecteert. Daarmee kun je precies alle verstoringen in kaart brengen.

Dit onderzoek kan alleen gedaan worden met steun van de gemeente. We zijn daarom ook erg blij met de steun en de bijdrage van de gemeente. Zo kan de stichting met steun van de gemeente een stukje van de historie van de begraafplaats zichtbaar maken.

We hopen op veel nieuwe inzichten en heel misschien ook wel spectaculaire vondsten. Zo komen we weer meer te weten over onze historische begraafplaats aan de Nieuwstraat.

 

 

 

01-06-2022

 Op zaterdag 28 mei 2022 was er een open dag speciaal voor onze     adoptanten. Zij hebben samen meer dan 90 graven geadopteerd en   dus een reden om hun extra in het zonnetje te zetten. Op deze dag   hebben we meer dan 50 gasten verwelkomd en is er 2x een goed   bezochte rondleiding gegeven. Er was voor ieder koffie of thee met   gebak. Het was gelukkig mooi weer. Niet alleen zijn er op deze dag   graven geadopteerd, ook zijn er boeken verkocht. De aanwezige   vrijwilligers toonde aan de bezoekers hoe de graven worden   opgeknapt. Het mooie weer completeerde deze geslaagde dag.   Zeker voor herhaling vatbaar.  

 

 

 

21-05-2022

Nieuwe grafplaat voor Minne van der Veen. De steenhouwer van de grafmonumenten op de Oude Begraafplaats zijn van de hand van Minne van der Veen en zijn gelijknamige zoon. Hun werkplaats was aan het de stationsweg, bij het spoor. Minne jr. ligt begraven op de nieuwe algemene begraafplaats. Minne sr. ligt op de Oude Begraafplaats, samen met zijn vrouw en jong gestorven zoon Philippus. Het was echter niet eenvoudig zijn graf te ontdekken omdat in het verleden de grafplaat met hun namen zijn verdwenen.  In het voorjaar is er daarom een nieuwe plaat gemaakt en op het graf gemonteerd. De nieuwe plaat kon gemaakt worden met de opbrengst van de verkoop van het boek.