Een Geschonken Doodskist: Verleden en Heden bij elkaar gebracht
Tijdens Open Monumentendag wordt op de Oude Begraafplaats van Purmerend een bijzondere kist tentoongesteld, geschonken door Het Goede Doelen Fonds van Uitvaartvereniging Associatie & IJmond. Deze kist, die eruitziet als een traditionele doodskist, werd gebruikt als buitenste kist voor het vervoer van een lichaam vanuit Frankrijk. Net als vroeger diende deze kist dus als buitenlaag voor de loden kist waarin het lichaam vervoerd werd, precies zoals dat vroeger gebeurde.
Hoewel de kist uit 1993 komt en oorspronkelijk gebruikt werd voor het vervoer van een lichaam vanuit Frankrijk, is het een prachtig voorbeeld van hoe reiskisten door de jaren heen zijn ingezet. Een vergelijkbare kist speelde een belangrijke rol in het verhaal van Ernst John Otto Wiebols, een man met een bijzondere band met Purmerend.
Ernst John Otto Wiebols , een telg uit de bekende Purmerendse familie Wiebols, werd in 1897 geboren in een familie die zowel in de handel als het culturele leven van de stad een belangrijke rol speelde. Ondanks zijn vertrek naar het verre Nederlands-Indië, waar hij als hoofdambtenaar werkte, bleef Purmerend in zijn hart. Toen hij op 41-jarige leeftijd onverwachts overleed in Semarang (Nederlands-Indië), uitte hij een laatste wens: hij wilde in Purmerend begraven worden, in de stad die zijn familie zo na aan het hart lag.
Zijn weduwe, Janny Dammes, vervulde zijn wens en bracht zijn lichaam terug naar Nederland. Dit gebeurde vanwege de lange duur van het transport in een zeer zorgvuldig samengestelde reiskist die meerdere lagen bevatte voor optimale bescherming: een loden kist, daaromheen een houten kist, gevolgd door een zinken laag en nogmaals een houten kist, opgevuld met zaagsel. Dit enorme gevaarte, dat ongeveer 2,4 meter lang was, diende om Ernst veilig terug te brengen naar zijn laatste rustplaats graf B268 op de Oude Begraafplaats van Purmerend.
De Geschonken Kist en de Symboliek ervan
De kist die nu geschonken is, heeft een vergelijkbare functie als de kist van Wiebols. Hoewel hij een kortere afstand heeft afgelegd en er tegenwoordig geen maandenlange reizen meer nodig zijn, blijft het gebruik van een loden kist met een doodskist eromheen nog steeds een belangrijk onderdeel van het respectvolle vervoer van overledenen over landsgrenzen heen. Dit toont aan hoe oude gebruiken voortleven, zelfs in de moderne tijd. Hoewel de geschonken kist niet direct verbonden is met Ernst John Otto Wiebols, weerspiegelt hij dezelfde zorg en eerbied waarmee lichamen vroeger vanuit verre oorden naar hun laatste rustplaats werden gebracht. Het verhaal van Wiebols, die in 1939 in Purmerend werd begraven na zijn lange reis vanuit Nederlands-Indië, herinnert ons eraan hoe belangrijk deze tradities zijn, en hoe ze nog steeds voortleven, zij het in een moderne vorm.
De Baar.
De kist wordt gepresenteerd op een oude baar, die ook daadwerkelijk op deze begraafplaats is gebruikt, waardoor bezoekers een levendige blik krijgen op hoe de laatste reis van overledenen zowel vroeger als nu verloopt.
Dankbetuiging aan de Schenkers
Wij zijn bijzonder dankbaar voor de genereuze schenking van deze doodskist door Het Goede Doelen Fonds van Uitvaartvereniging Associatie & IJmond en in het bijzonder Mariska Aarst. Dankzij hun bijdrage kunnen we tijdens Open Monumentendag een tastbaar deel van deze bijzondere geschiedenis tonen.
Dit graf is geadopteerd!
Wilt u ons steunen en een graf adopteren? Dit graf is al door iemand geadopteerd, maar er zijn nog vele andere graven beschikbaar. Kijk voor meer informatie op de website bij graf adopteren of vraag het aan één van de vrijwilligers (Ellen, Paula of René). Door een graf te adopteren, helpt u mee om de herinnering aan mensen zoals Ernst John Otto Wiebols levend te houden en hun verhalen door te geven aan toekomstige generaties.
Recente reacties