2022

Het onderhoudsplan voor 2022 is in de maak.

2021

Zoals ook in voorgaande jaren is er voor 2021 een onderhoudsplan gemaakt. Dit plan is een voortzetting van we werkzaamheden die we in 2020 niet konden uitvoeren. De mogelijkheden voor werkzaamheden in 2020 werden in hoge mate bepaald door de opgelegde corona maatregelen.

In 2020 zijn we begonnen met het zelf maaien van de grasvelden, dat zal ook in 2021 gebeuren. We starten hiermee na de eerste maaibeurt die uitgevoerd gaat worden door de gemeente. Dit i.v.m. de voorjaarsbloemen die er staan.

De datums voor de opknapdagen zijn op dit moment nog niet bekend. We wachten af tot de corona maatregelen het opknappen weer veilig mogelijk maakt.  Zodra de datums en tijden bekend zijn wordt dit via de site en de nieuwsbrief bekent gemaakt.

Om dezelfde reden is het ook nog niet duidelijk of we open zijn tijdens het Weekend van de Begraafplaats in mei en op Open Monumentendag in september.

2020

De onderhoudsplannen van 2019 en de jaren daarvoor zijn helaas niet geheel afgewerkt. Er is daarom besloten om deze achtergebleven activiteiten in 2020 uit te voeren. Voor het eerst zal er ook en begin gemaakt worden met de volledige reconstructie van een aantal hekjes.

De prioriteit in 2020 ligt bij de aanpak van het onkruid. om te voorkomen dat het herstel van de graven hierdoor achterblijft is besloten om vanaf 4 december 2019 t/m 22 april 2020 1x per 14 dagen op de woensdagmorgen (09:00-12:00) het onkruid te lijf te gaan.  Op 6 mei starten we weer met het klussen op de woensdagavond (van 18:30-20:30). Dit loop door tot 30 september 2020.

Naast deze woensdagen zijn er ook nog de reguliere maandelijkse zaterdagochtend klusdagen. Deze zijn op:

 •  4 januari
 •  8 februari
 •  7 maart
 •  4 april
 •  2 mei (i.c.m. 75 jaar bevrijding)
 •  6 juni (i.c.m. weekend van de Begraafplaats)
 •  4 juli
 •  8 augustus
 •  12 september (i.c.m. Open Monumentendag)
 • 3 oktober
 •  7 november
 •  12 december

Kom op deze zaterdagen gerust even langs om het onderhoud en restauratie werk van dichtbij te bewonderen. We klussen dan van 08:30-12:00, en er is altijd koffie.

Ook zijn we in 2020 weer open tijdens de Week van de Begraafplaats op zaterdag 6 juni 2020  en tijdens een van de Openmonumenten Dagen op zaterdag 12 september 2020. Op deze extra zaterdagen dagen is de poort geopend van 10:00 tot 16:00. Op deze extra open dagen is er een informatie kraam, wordt er gewerkt aan de monumenten en zal er om 11:00 een rondleiding gegeven worden. Houdt voor deze extra open dagen de lokale media in de gaten.

2019

Dit jaar zal er volgens een onderhoudsplan gewerkt worden aan het B veld. Onder andere het recentelijk geschilderde graf van de familie Kwantes zal worden voorzien van nieuwe ogen en kettingen. Deze werkzaamheden zullen plaats vinden op de woensdagavonden van 1 mei  2019 t/m 25 september 2019. Op deze avonden zijn de vrijwilligers aanwezig van 18:30 tot 20:30. Op de maandelijkse klus zaterdagen wordt er gewerkt van 08:30 tot 12:00.

Deze klus zaterdagen zijn:

 • 26 januari
 • 2 maart
 • 13 april
 • 25 mei (i.c.m. Week van de Begraafplaats)
 • 29 juni
 • 3 augustus
 • 14 september (i.c.m. Openmonumenten Dag)
 • 19 oktober
 • 24 november

Kom op deze zaterdagen gerust even langs om het onderhoud en restauratie werk van dichtbij te bewonderen.

Ook zijn we dat jaar weer open tijdens de Week van de Begraafplaats op zaterdag 25 mei 2019 en tijdens een van de Openmonumenten Dagen op zaterdag 14 september 2019. Op deze extra zaterdagen dagen is de poort geopend van 10:00 tot 16:00. Op deze extra open dagen is er een informatie kraam, wordt er gewerkt aan de monumenten en zal er om 11:00 een rondleiding gegeven worden. Houdt voor deze extra open dagen de lokale media in de gaten.

In 2018 is de poort gerestaureerd en is er nieuwe beplanting gekomen rond de ingang. Er zal een feestelijk opening plaats vinden in het begin van 2019. Ook hierover zal worden bericht in de lokale media.

2018

Voor 2018 is er evenals voorgaande jaren een onderhoudsplan opgesteld. Ieder jaar wordt er, buiten het reguliere groenonderhoud, een van de velden onder handen genomen. Dit jaar is dit het D veld met de algemene graven.  Het zal dit jaar hoofdzakelijk schilderwerk betreffen.

Zoals ook in voorgaande jaren is de Oude Begraafplaats ook open tijdens de Week van de begraafplaats in mei en gedurende de Openmonumenten dagen in September.

De gemeente Purmerend is van plan om beide Gemeentelijke monumeten, de poort en het graf van Cornelis de Jong te laten repareren.

2017

In 2017 heeft de begraafplaats mee gedaan aan de week van de Begraafplaats in mei en heeft het de poort geopend op Open Monumentendag in september.

2016

Ook in 2016 zijn de vrijwilligers druk in de weer met het schilderen en restaureren van de monumenten. Middels een gift van Stichting De Wensboom zijn een tweetal graven door een professioneel bedrijf aangepakt.

Er is een methode ontwikkeld om de ogen die de kettingen vasthouden opnieuw aan de paaltjes te bevestigen. Hierdoor zijn meer dan 15 graven opnieuw voorzien van nieuwe en gebruikte kettingen.

de nieuwe kettingen zijn via de Gemeente Purmerend aangeschaft.

2015

In 2015 wordt verder gegaan met het opknappen van de graven. Dit zal hoofdzakelijk het opnieuw schilderen van de teksten zijn. Ook zijn er vorige jaar foto’s opgedoken van grafmonumenten zoals ze er ooit hebben uit gezien. Aan de hand van deze opnames worden de monumenten weer in de originele staat terug gebracht.

Het uitgeven van het boek staat ook dit jaar weer op de agenda, en er zal ook verder worden gegaan met de gedetailleerde inventarisatie van de graven en de personen die er in liggen.

Begin januari is er door de Gemeente een onderkomen voor materiaal en gereedschap geplaats op de begraafplaats. Deze zal moeten worden geschilderd en ingericht.

Van mei t/m september zijn op woensdagavond de vrijwilligers aanwezig voor het onderhoud en de opknapwerkzaamheden. U bent van harte welkom om te kijken hoe wij dat aanpakken.

2014

2014 was een belangrijk jaar voor de Oude Begraafplaats. Het was 350 geleden dat deze oude dodenakker werd gesticht. Er is veel gebeurt in het jubileum jaar.

In dat jaar was er in het museum op de Kaasmarkt een tijdelijk expositie ingericht over de 350 jarige geschiedenis van de Oude Begraafplaats. De eerste fase van het opknappen van meer dan 600 grafmonumenten is afgesloten en er is een start gemaakt met de volgende fase, het op en inschilderen van de teksten.

Er zijn extra rondleidingen gegeven en de Oude Begraafplaats was regelmatig op RTVNH, Radio Purmerend en in de kranten.

Helaas is het uitgeven van het boek in 2014 niet gelukt. Er waren onvoldoende gelden om het boek te laten drukken. Er wordt driftig verder gezocht naar gelden voor de uitgifte.