Op zaterdag 8 september en zondag 9 september is het weer de jaarlijkse Open Monumentendag. Zoals ieder jaar neemt de Oude begraafplaats ook dit jaar, op zaterdag 8 september, deel aan dit internationale evenement. Het thema voor 2018 is In Europa

Op zaterdag 8 september is de poort geopend van 10:00 tot 16:00. Europa staat al jaren in het teken van verbintenis tussen de individuele lidstaten. Verbintenis is ook hetgeen de bewoners van de Oude Begraafplaats hebben met hun Purmerend. Zij hebben Purmerend gemaakt tot de stad die het nu is. En zij verdienen het daarom om blijvend te worden herdacht op deze dodenakker.

Op zaterdag 8 september zijn de vrijwilligers van de Stichting aanwezig om te demonstreren en uitleg te geven over hun herstel en -behoudwerkzaamheden. Al meer dan 450 monumenten zijn de afgelopen 16 jaar opgeknapt en blijvend gemaakt voor de toekomst. Zo ook bijvoorbeeld het graf monument van Cornelis de Jong, een boer die leefde in Purmerend. Het monument is recentelijk professioneel gerestaureerd en door de vrijwilligers geheel in oude staat geschilderd.  Het is een ware blikvanger op de Oude Begraafplaats.

20180808_201428_resized_1Op deze zaterdag is er ook een rondleiding. Deze start om 11:00 en duurt ca 1 uur. Tijdens deze rondleiding wordt er vertelt over de geschiedenis van het begraven in Purmerend, de Oude Begraafplaats en natuurlijk over de bewoners van deze mooi oude plek.

Hopelijk tot ziens op zaterdag 8 september