Van zaterdag 26 mei tot en met 3 juni aanstaande wordt voor de vierde maal de Week van de Begraafplaats georganiseerd. Ruim zestig begraafplaatsen, verspreid over heel Nederland, nemen deel aan dit publieksevenement. Beheerders van deze begraafplaatsen nodigen iedere geïnteresseerde uit om deel te nemen aan één van de honderd georganiseerde evenementen.

Ook de Oude Begraafplaats aan de Nieuwstraat in Purmerend neemt deel aan dit evenement door een extra openstelling op zaterdag 2 juni van 10:00 tot 16:00 uur. Het thema van dit jaar is: Tussen Kunst en Kist.

Bij dit thema Kunst denk je niet direct aan een begraafplaats. Toch zijn veel van de oude monumenten klein kunstwerkjes ontworpen om overledene en laatste rustplaats eer aan te doen.

Sinds 2002 onderhouden een groep bevlogen vrijwilligers deze monumenten met veel passie en liefde.

Tijdens deze extra open dag zijn de vrijwilligers van de Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats Purmerend op deze 354 jaar oude begraafplaats aanwezig, en laten dan zien wat voor een soort activiteiten zij uitvoeren t.b.v. het behoud en herstel van dit monument. Het groen rond de graven wordt onderhouden en teksten worden door middel van schilderen en graveren weer leesbaar gemaakt. Om 11:00 is er een rondleiding over de begraafplaats.