Constantijn van Citters werd geboren op 21 april 1841 in Middelburg. Hij was de zoon van jonkheer Pieter Damas van Citters en jonkvrouw Charlotte Versluijs. Zijn vader was luitenant ter zee, vanaf 1838 lid van Provinciale Staten van Zeeland en vanaf 1850 lid van Gedeputeerde Staten van deze provincie. De familienaam was oorspronkelijk Van Seters, wanneer deze is veranderd naar van Citters, is onbekend.

Van Citters huwde Jeanne Wilhelmina Cambier en samen kregen zij 4 kinderen. Hun eerste zoon, jonkheer Johan Leonard van Citters, overleed in 1874 op bijna 2­ jarige leeftijd. De tweede zoon die enkele maanden na het overlijden van Johan Leonard werd geboren, kreeg dezelfde voornamen. In 1875 en 1882 werden respectievelijk Charlotte en Agathe Jacqueline geboren.

Op 3 april 1885 werd hij benoemd tot Burgemeester van Purmerend, na eerst burgemeester te zijn geweest in Zevenbergen en Nieuwer Amstel (Amstelveen). Van 1897 tot 1903 was hij tevens lid van Provinciale Staten van Noord­Holland.

Op 9 oktober 1903, liet Jonkheer van Citters zoals gewoonlijk zijn hondje uit, voordat hij naar de vergadering van B en W ging. Toen de wethouders tevergeefs op hem zaten te wachten werd er een boodschap naar zijn huis gestuurd.  Hier wisten ze niet beter dan dat hij al naar de vergadering was gegaan.

Echt ongerust werden ze toen medewerkers van de melkfabriek Hollandia het hondje langs het kanaal tussen de fabriek en de spoorbrug heen en weer zagen lopen zonder baasje. Men vermoede daardoor dat er een ongeluk was gebeurd.

De politie heeft na het dreggen van het  Noord-Hollandskanaal Burgemeester Jonkheer van Citters uit het water gehaald. Hoe het kon gebeuren dat hij in het water terecht is gekomen is tot vandaag nog steeds onduidelijk. Een verklaring kan zijn dat hij al enige dagen koorts had. Misschien is hij zijn evenwicht verloren en kon hij niet meer uit het kanaal komen. Maar ook ander scenario’s zijn niet uitgesloten!

Op 62­jarige leeftijd, Burgemeester Jonkheer van Citters verdronken in het Noord-Hollands Kanaal.

De burgemeester werd zeer gewaardeerd dat blijkt wel uit het mooie artikel in de Schuitemakers courant op 14 oktober 1903 . Hierin staat omschreven en proef je de sfeer hoe deze eenvoudige burgervader, notabene op de dag van zijn geliefde weekmarkt, via een ere haag van belangstellende door de straten van Purmerend naar zijn laatste rustplaats op de begraafplaats in de Nieuwstraat werd gebracht.

Jonkheer van Citters ligt begraven op het B veld nummer 33 in een eenvoudig graf zonder opsmuk en zonder een overdaad aan tekst.