In de geschiedenis van Purmerend vinden we tal van opmerkelijke families die hun stempel hebben gedrukt op de stad. Een van die families is de familie Wiebols, waarvan de wortels teruggaan tot het 19e-eeuwse Berge, gelegen in het toenmalige Pruisen. De familie trok naar Purmerend en vestigde zich daar als vooraanstaande burgers, actief in zowel de handel als het culturele en sociale leven van de stad. Ze stonden bekend om hun activiteiten in de kledinghandel en hun betrokkenheid bij sociale en culturele organisaties, zoals blijkt uit de bijdragen van Gerhard Erich en Bernhard Wilhelm Hubert Wiebols aan ’t Nut van het Algemeen.

Een latere generatie zag Frits Wiebols, die ondanks zijn kleine postuur, grote invloed had in Purmerend. Hij was betrokken bij de oprichting van de korfbalclub BEP, schreef wedstrijdverslagen voor de krant en speelde een actieve rol in het muzikale leven van de stad.

De naam Wiebols komt tegenwoordig nog slechts voor op grafmonumenten op de Oude Begraafplaats van Purmerend. De laatste rustplaats van de familie is verspreid over drie graven op het B-veld van deze begraafplaats, waar zeven nazaten zijn begraven. Het opmerkelijke is dat hoewel sommige familieleden elders stierven, ze toch wilden dat hun laatste rustplaats in Purmerend zou zijn, een stad die hen duidelijk na aan het hart lag.

Een bijzonder verhaal binnen deze familie is dat van Ernst John Otto Wiebols. Ernst was de zoon van Bernhard Wilhelm Hubert Wiebols en Marie Helene Weber. Hij woonde in Alkmaar en vertrok met zijn bruid, Janny Dammes uit Purmerend, naar Semarang in Nederlands-Indië, waar hij als hoofdambtenaar bij een automobielfabriek werkte. Ondanks hun optimistische vooruitzichten en plannen voor een gezin, werd Ernst op 41-jarige leeftijd onverwachts door een ernstige ziekte getroffen, mogelijk malaria, en overleed op 24 september 1938

Ernst had een laatste wens: hij wilde in Purmerend begraven worden. Zijn weduwe voldeed aan deze wens en bracht zijn lichaam terug naar Nederland. De overtocht van Ernst was bijzonder: hij werd vervoerd in een buitengewoon grote kist, bestaande uit meerdere lagen voor maximale bescherming. Eerst was er een loden kist, daaromheen een houten kist, vervolgens een laag zink en weer een houten kist. De tussenruimtes waren opgevuld met zaagsel om het lichaam te beschermen. Het geheel had een formaat van 2,4 meter bij 0,75 meter.

Ernst werd bijna een half jaar na zijn overlijden, op 18 maart 1939, begraven op de Oude Begraafplaats van Purmerend in graf B268. Dit markeert niet alleen het einde van een leven, maar ook de blijvende verbinding van de familie Wiebols met Purmerend, een stad die altijd een bijzondere plek in hun harten heeft gehad.

Dit graf is geadopteerd!

Wilt u ons steunen en een graf adopteren? Dit graf is al door iemand geadopteerd, maar er zijn nog vele andere graven beschikbaar. Kijk voor meer informatie op de website bij graf adopteren of  vraag het aan één van de vrijwilligers (Ellen, Paula of René). Door een graf te adopteren, helpt u mee om de herinnering aan mensen zoals Klaas Tolk levend te houden en hun verhalen door te geven aan toekomstige generaties.

Dit graf is geadopteerd!

Wilt u ons steunen en een graf adopteren? Dit graf is al door iemand geadopteerd, maar er zijn nog vele andere graven beschikbaar. Kijk voor meer informatie op de website bij graf adopteren of  vraag het aan één van de vrijwilligers (Ellen, Paula of René). Door een graf te adopteren, helpt u mee om de herinnering aan mensen zoals Ernst John Otto Wiebols levend te houden en hun verhalen door te geven aan toekomstige generaties.