Hij was de eerste ingezetene van Purmerend die is geëlektrocuteerd, maar hij heeft nog meer kwalificaties op zijn naam staan, namelijk die van held en mummie.

Huig Blokker was zijn naam, slechts 165 cm groot en bijziend aan zijn rechteroog. Huig was de zoon van Dirk Blokker en Pietertje Schellinger. Huig had nog 8 broers en zussen waarvan een aantal zeer jong zijn gestorven. Hij was de tweede zoon van Dirk en Pietertje die deze naam kreeg. Op 30 augustus 1889 overleed zijn voorganger, slecht 4 maanden oud, met dezelfde naam. Op 31 augustus 1890 zag Huig het levenslicht.

Huig was nog maar 29 jaar toen hij door een elektrische schok op de Kanaaldijk om het leven kwam. Huig is 5 dagen later begraven in het familiegraf op het A­veld van de Oude Begraafplaats. Hij werd begraven bij zijn moeder, Pietertje Schellinger die 10 jaar eerder was heen­ gegaan. De familie van Huig woonde op de Kanaaldijk, vlak bij de plek waar hij om het leven kwam.

Hoe kwam Huig om het leven?

Op 29 juni 1920 reed arbeider Nooij met een jong paard over de Kanaaldijk, toen het schichtige dier in aanraking kwam met de spankabels van een elektriciteit paal die daar langs de weg stond. De spankabels knapten onder de druk van het dier en vlogen door de lucht over de elektriciteitsdraden. Deze draden kwamen over de weg te liggen. Nooij heeft getracht de weg vrij te maken van dit onheil maar werd onmachtig toen hij in aanraking kwam met de onder stroom staande draden.

Huig die op dat moment langsfietste heeft toen gepoogd de man te ontzetten uit zijn benarde positie maar kwam zelf in aanraking met de draden en heeft deze heldendaad met de dood moeten bekopen.

Volgens de berichten heeft directeur Vrijhoek van het Provinciaal Elektriciteitsnet samen met Dr. Suermondt getracht Huig te reanimeren. Waarschijnlijk waren deze heren ter plekke bij het ongeval geroepen. Echter dit alles mocht niet baten. Uiteindelijk heeft een naburige molenaar Huig uit de draden gehaald nadat hij eerst zelf voorzorgsmaatregelen had genomen door zich te beschermen met gummiband.

Huig was volgens de lokale berichtgeving het eerste slachtoffer van elektriciteit in Purmerend, zijn tweede kwalificatie was die van held.

Voor de derde en laatste kwalificatie moest Huig nog 18 jaar wachten tot aan het moment dat zijn vader, Dirk Blokker, kwam te overlijden in 1938.

Het familiegraf werd opengehaald om vader Dirk te begraven. Het lijk van Huig Blokker is er toen uitgehaald (gerooid volgens het register) en wat bleek: na 18 jaar was het lichaam nog geheel intact. Het was niet vergaan en ook had het nog een bleke kleur.

Het graf werd gerooid om plaats te maken voor vader Dirk Blokker. De moeder van Huig, Pietertje Schellinger, was al in 1910 op 51­jarige leeftijd overleden en begraven in dit familiegraf. Haar beenderen zijn bij het rooien in een houten kistje gedaan en bijgezet in het graf. Huig is opnieuw begraven in het graf. Naar alle waarschijnlijkheid ligt Huig er nu nog net zo bij als toen hij in 1938 werd gevonden: gemummificeerd!

Graf AA119 familie Blokker

Alleen de onderkant van dit graf staat nog op het A­-veld. Er staat slechts vermeld ‘familiegraf’. De bovenkant is waarschijnlijk door de tand des tijds of eerdere vernielingen verloren gegaan.

Dit graf is geadopteerd!

Wilt u ons steunen en een graf adopteren dit graf is al door iemand geadopteerd maar er zijn nog genoeg graven om te adopteren. Kijk voor meer informatie op de website bij graf adopteren of /en vraag het aan één van de vrijwilligers (Alex, Paula of Ellen).

Bron: Het boek van Alex Vallentgoed, “De mummie van Purmerend”