Zoals veel begraafplaatsen heeft ook de Oude Begraafplaats een speciale plek ingeruimd om kinderen en levenloos geborenen te begraven. Deze plek is een intens verdrietige plaats. Ouders hebben hier hun liefste bezit een laatste rust­ plaats gegeven en jarenlang regelmatig bezocht. Nu nog komen er bejaarde ouders het graf van hun kind of familie­ bezoeken. Maar het is niet de enige plek op de Oude Begraafplaats waar kinderen liggen begraven.

Over alle velden liggen ze begraven, alleen of in een familiegraf, benoemd op stenen of anoniem met slechts een aantekening in het begraafregister. Ook liggen ze met anderen, soms ook met ouderen, in een algemeen graf als de ouders geen geld hadden voor een eigen plek.

Op het kindergedeelte liggen 14 kinderen die op zeer jonge leeftijd zijn gestorven. Buiten deze 14 jonge Purmerenders liggen er verdeeld over de andere velden en graven nog eens tientallen kinderen begraven die niet ouder dan 10 jaar zijn geworden.

Elk kind heeft wel zijn eigen verhaal, niet alle verhalen zijn ons bekend, maar die we kunnen vertellen vindt je op de QR code.